It is the numerically
powerful business card of the Maison,
representing 75% of the entire production, that is, about 4 milions
bottles.
It’s an assemblage of 40 different crus, with the three classic Champagne
grapes: usually Chardonnay 40%, Pinot Noir 40% and Pinot Meunier 20%, except
sometimes a few percentage variation. Never less than three years on yeasts,
while the weight of the reserve wines does not drop below 20 percent.
My bowl, whose disgorging
dates one year ago, has a fresh nose, with vanilla, brioche and hazel hints, a
subtle floral honeycomb, many citrus fruits, even candied, small red fruit -
strawberry and red currant – with a thin mineral texture.
In the mouth there is
freshness, but also a background of sweet sensations, with a maturity of fruit,
spotted by vanilla ripples. While the level of the bowl drops, steadily
increases the size of the sips.
Medium length end, rounded
with vanilla and candied fruit.
Le Brut Réserve est la puissante carte de visite de la Maison et
représente les trois quarts de la production totale, environ 4 millions de
bouteilles.
Il s’agit d’un assemblage de 40 différents cru,
avec les trois cépages classiques de la Champagne: habituellement, 40%
Chardonnay, 40% Pinot Noir et 20% Pinot Meunier, sauf, parfois, une minimale
variation pourcentage. Jamais moins de trois ans sur lattes, tandis que le
poids des vins de réserve est à peu près le 20%.
Ma bouteille, dont le dégorgement a environ un an,
a un nez frais et expressif, sur des notes de vanille, de brioche et de
noisette, une subtile dessin florale, beaucoup d'agrumes, même de petits fruits
rouges - fraise et cassis - avec une légère texture minérale et une pointe
d'oxydation.
La bouche est fraîche, mais il y a aussi une base
de sensations douces, une maturité de fruits et des touches de vanille.
Graduellement, se développe une bonne complexité, avec un finale de longueur
moyenne, arrondi par la vanille et de fruits confits.
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