Il s’agit d’une cuvée d'assemblage, basée sur la
vendange 2004 et composée par 39% Chardonnay, 36% Pinot Meunier, 25% Pinot
Noir, un anormalement faible pourcentage (21) de vins de réserve, dosage 3,5
gr.lt. et degorgé en 2éme trimestre 2008. C’est à dire une sorte de dégorgement tardif maison - svp passez-moi le coup de force – qui a su donner des
émotions, confirmant, ponctuellement, un grand flacon, classique et plein de
charme.
Nez et bouche presque symétriques. Des expressions
matures, magistralement soutenues par une dynamique adhérence acide, véritable
moteur des gorgées.
Le beurre grillé et la noisette, le citron confit
et l'abricot, des élégantes connotations crayeuses, sont les interprètes
olfactifs précis que j'ai trouvés, parfois même amplifiés, régulièrement en
bouche.
Un arc gustatif complexe et en croissance, une finale longue et excitante de craie et de sensations saumâtres, avec de la
crème anglaise et du gingembre, en filigrane.
Très difficile à trouver, soyez prêt et très
rapide, à l’achat!
Jacquesson Champagne Cuvée n°
732 n.v.
It is a blend, based on
the vintage 2004, and composed by 39% Chardonnay grape, 36% Pinot Meunier grape, 25% Pinot Noir grape, an abnormally low percentage (21) of reserve wines,
dosage 3.5 gr.lt. and disgorged in 2008 2nd quarter. In other words, that is almost
how to say a kind of “homemade dégorgement tardif” - please permit me the stretch
- which gave emotions, confirming, punctually, a classic and full of charm bottle.
Almost symmetrical nose
and mouth. Mature expressions, masterfully supported by a dynamic acid
adhesion, true motor sips.
Grilled butter and
hazelnut, candied lemon and apricot, elegant chalky connotations, are the
precise olfactory interpreters that I have found regularly in the mouth,
sometimes even amplified.
A complex and growing
taste bow, by long and exciting chalky finish, salty flow sensations, custard
and ginger.
Hard to get nowadays, be
prepared and very fast in buying it!
I just found two bottles of this 732 cuvée to complete my collection of 700 série (actually I already had it in magnum format, but it's not the same...).It's been 4 years since last time I tasted it and I can't wait to taste it again maybe in a 728 to 741 tasting. I really love Jacquesson!
RispondiEliminaI'm sorry. But you certainly know that every single bottle in different. That's the magic of wine!
RispondiElimina