Mr. René Lalou, illuminated and visionary president of the Maison from 1939 to 1973, created from the vintage 1966, with the chef de cave Mr. J.Barrot, this blend - 50 Pinot Noir and 50 Chardonnay - which constitutes the G.H. Mumm’s Cuvée de Prestige, produced in exceptional vintage years only, passing eight years on yeasts.
The bowl is in my cellar
since the exit (2007) and now it's time to open it.
The perfumes, in the
beginning closed but already present, run along a trajectory contemplating
a successful mix of youth and evolution. If you prefer, fascination given to
them by maturity and freshness. So, dried and yellow fruits - peach and
apricot - white chocolate and cedar confit
husk, honey drops and toasted hazelnuts. So much stuff, "switched on"
by a steady and growing chalky split, which really shore up the nose.
On the mouth I find very
thin effervescence and charming creaminess.
The Chardonnay grape
guarantees high levels of freshness, here most rewarded, compared to the
slightly more advanced nose profile.
Just the decisive
counterweight of the acidity draws a compact, layered and "moving"
palate.
The nose-palate coherence remains
intact until the end, with a very long chalky-texture final and traversed by
persistent mushroom and hazelnut nuances
and valuable roasting aromas.
Éclairé et clairvoyant, Monsieur René Lalou, président
de la Maison de 1939 à 1973, à partir du millésime 1966, a créé avec le chef de
cave de l'époque, M. J.Barrot, cette cuvée d’assemblage - Pinot Noir et Chardonnay à parts égales - qui constitue la Cuvée de Prestige de la Maison, située à Reims.
Produit uniquement en années exceptionnelles, il
passe huit ans sur lattes.
Le flacon est dans ma cave depuis sa sortie (2007),
donc le temps de l'ouvrir est là.
Les parfums, au début fermés, mais déjà
présents, parcourent une trajectoire qui montre une combinaison réussie entre
jeunesse et évolution. Si vous préférez, maturité et fraîcheur. Ainsi, les fruits
secs et jaunes - pêche et abricot - chocolat blanc et zeste de cèdre confit,
gouttes de miel et noisettes grillées.
Il y a plein de choses, "allumées" par
une veine crayeuse constante et croissante qui appuie vraiment le nez.
La cohérence nez-palais reste préservé jusqu'à la
fin, avec une très longue et précise finale de craie, traversée par des nuances
persistantes de champignons, de noisettes et d'arômes torrefiées haute de gamme.
Santé
les amis.
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