"Les Chétillons"
is a cru in Mesnil sur Oger village,
where the Péters family has three vineyards over 45 years old, vinified
separately.
A beautiful shiny and
bright gold dress, with very fine bubbles.
On the nose a slight
tertiary trace that, in a quarter of an hour, is dispersed as soon as the wine
begins to breathe and open itself.
Intensity and complexity,
introduced by butter notes, spices and almonds, which stand out through an
impressive chalky dimension - pure and creamy - setting the time to alternate with
moss, fungus and truffle, then oyster, pear and citrus confit, with white floral
touches.
The palate excites for freshness, richness and power. Agile and
vertical, but supported by precise structure. Mesnil's minerality apotheosis,
here still in the ascending phase, finely chiseled by glamorous textures, which
skillfully alternates sea depths - oysters and shells - with glossy undergrowth
and champignon touches, orange peel caramelized, honey and cinnamon.
Long lasting persistence -
pure chalk minerality - on final salty
notes and licorice roots.
Sips sometimes even cerebral, almost unforgettable.
The Rodolphe Péters family
lets the terroir speaking.
"Les Chétillons" est un lieu-dit à
Mesnil sur Oger, où la famille Péters détient trois vignobles de plus de 45
ans, qui vinifie séparément.
Belle robe or brillante et lumineux, avec la bulle
très fine.
Au nez une légère trace tertiaire qui, dans
quelques minutes, se dissipe, dès que le vin commence à s'ouvrir et respirer.
Beau nez, très intense et complexe, sur des notes beurrées,
d'épices et d'amandes, qui se démarque par une étonnante craie - pure et
crémeuse - alternant mousses et champignons, truffes et huîtres, de poires et
d'agrumes confit et des fins touches florales.
La bouche émouve pour la fraîcheur, la richesse et
la puissance. Agile et vertical, mais soutenu par une nette structure.
L'apothéose de la minéralité du Mesnil, encore en phase ascendante, finement
ciselée par formidable texture, qui alterne habilement les profondeurs de la
mer - huîtres et coquillages - avec des touches de sous-bois et de champignon,
zeste d'orange, miel et cannelle.
La finale est d’une superbe longuer et très
intense – que de la craie - sur des notes
salées et des racines de réglisse.
Des gorgées parfois même cérébrales, presque
inoubliables.
Parle que le terroir, chez la famille de Rodolphe
Péters.
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