venerdì 3 novembre 2017

Champagne Pierre Péters Blanc de Blancs Grand Cru “Les Chétillons” 2000




"Les Chétillons" is a cru in Mesnil sur Oger village, where the Péters family has three vineyards over 45 years old, vinified separately.

A beautiful shiny and bright gold dress, with very fine bubbles.
On the nose a slight tertiary trace that, in a quarter of an hour, is dispersed as soon as the wine begins to breathe and open itself.

Intensity and complexity, introduced by butter notes, spices and almonds, which stand out through an impressive chalky dimension - pure and creamy - setting the time to alternate with moss, fungus and truffle, then oyster, pear and citrus confit, with white floral touches.

The palate excites for freshness, richness and power. Agile and vertical, but supported by precise structure. Mesnil's minerality apotheosis, here still in the ascending phase, finely chiseled by glamorous textures, which skillfully alternates sea depths - oysters and shells - with glossy undergrowth and champignon touches, orange peel caramelized, honey and cinnamon.

Long lasting persistence - pure chalk minerality - on final salty notes and licorice roots.
Sips sometimes even cerebral, almost unforgettable.

The Rodolphe Péters family lets the terroir speaking.




"Les Chétillons" est un lieu-dit à Mesnil sur Oger, où la famille Péters détient trois vignobles de plus de 45 ans, qui vinifie séparément.

Belle robe or brillante et lumineux, avec la bulle très fine.
Au nez une légère trace tertiaire qui, dans quelques minutes, se dissipe, dès que le vin commence à s'ouvrir et respirer.

Beau nez, très intense et complexe, sur des notes beurrées, d'épices et d'amandes, qui se démarque par une étonnante craie - pure et crémeuse - alternant mousses et champignons, truffes et huîtres, de poires et d'agrumes confit et des fins touches florales.

La bouche émouve pour la fraîcheur, la richesse et la puissance. Agile et vertical, mais soutenu par une nette structure. L'apothéose de la minéralité du Mesnil, encore en phase ascendante, finement ciselée par formidable texture, qui alterne habilement les profondeurs de la mer - huîtres et coquillages - avec des touches de sous-bois et de champignon, zeste d'orange, miel et cannelle.

La finale est d’une superbe longuer et très intense – que de la craie - sur des notes salées et des racines de réglisse.
Des gorgées parfois même cérébrales, presque inoubliables.

Parle que le terroir, chez la famille de Rodolphe Péters.
 

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