A champagne winegrower,
from Talus Saint Prix, a small village located 30 km. southwest of Epernay.
Clay-limestone soils, with
a strong presence of silica and vineyard over 40 years old.
It is a blend,
mainly Chardonnay (80%) and Pinot Noir, of which 70% is 2011 harvest and 30% is
2010. Vinified in steel and oak barrels, partial malolactic fermentation, 3
years on yeasts and a small production of two thousand bottles.
The attack is fresh and
pointy, slightly vanilla, with a developed mineral outline, recalling the
sedimentary rock precisely. The olfactory perspective is completed by white
flowers and honey, citrine fruit, grapefruit and clearly lime.
A shiny palate, classic of
the kind zero dosage, but without "rough sharp", so the verticality
is never over the top or artificial.
There is a consistent
tasting language, with a progressive mineral aspect, which, through the flint,
has a terroiristic effect on the sips.
Refreshing to the last
drop and veined by toasted notes, it closes medium-lenght.
Un champagne de récoltant, de Talus Saint Prix,
petit village du Sézannais, situé à 30 km. au sud-ouest d'Épernay.
Sols argileux-calcaire à forte présence en
silice et vigne d'au moins 40 ans. Il s’agit d’une cuvée d’assemblage, à dominance
Chardonnay (80%) et Pinot Noir, dont 70% récolte 2011 et 30% 2010. Vinifié en cuve
et fûts de chêne, fermentation malolactique partielle, 3 ans sur lattes et une
production de deux mille bouteilles.
L'attaque est fraîche et pointue, légèrement
vanillée, avec un contour minéral développé, qui évoque précisément la roche
sédimentaire. La perspective olfactive est complétée par des fleurs blanches et
du miel, du pamplemousse et du citron vert.
Un palais brillant, classique du catégorie dosage zéro, mais sans "coins", donc la verticalité n'est
jamais artificielle.
Le langage de dégustation est cohérent, avec un évolutif
côté minéral, qui, grâce au silex, communique le terroir aux gorgées.
Rafraîchissant just à la dernière goutte et veiné
par des notes grillés, il termine vivifiante et d’une moyenne longuer.
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