Pinot Noir and Chardonnay,
50 & 50, for this L-P vintage.
Only grapes from the Grand
Cru villages: Chardonnay from Chouilly, Cramant, Oger and Le Mesnil-sur-Oger,
while the Pinot Noir from the Reims Mountain - Bouzy, Louvois, Mailly, Verzy
and Verzenay.
Stainless and wood, at
least seven years on yeasts (nine years for the magnum size).
The perlage, very fine and continuous, anticipates a scrupulous nose
and elegant freshness. The beginning revolves around the crust of bread and
pastry cream, as well as a hatch of acacia and lavender flowers, progressing
later through ripe fruity aromas - citrus, apricot and yellow peach - and
toasted dried fruit. The oxygenation enlarges the aromas, bringing appropriate
minerality and spicy nuances.
Mature palate, maintains a
lively acid trace, expressing a good continuity with the olfactory evolutions.
Interesting complexity ranging between floral and fruity notes, typical of the
two grapes, and a wide range of mineral and spicy sensations, even more
accentuated.
Harmonic sips, with the
right synthesis between evolution and freshness. Long persistence, with
incisive cinnamon and toasted hazelnuts, mandarin peel and smoked nuances.
Pinot Noir et Chardonnay, 50 et 50, pour le
millésimé de L-P.
Que des raisins des villages Grand Cru: Chardonnay
de Chouilly, Cramant, Oger et Le Mesnil-sur-Oger, tandis que le Pinot Noir vient
de la Montaigne de Reims - Bouzy, Louvois, Mailly, Verzy et Verzenay.
Cuve et bois, au moins sept ans sur lattes (neuf pour
le magnum).
Le perlage, très fin et continu, représente l'anticipation d’un nez
scrupuleux et d’une élégante fraîcheur. L’attaque s'articule autour de la
croûte de pain et de la crème pâtissière, ainsi que d'une dessin de fleurs
d'acacia et de lavande, progressant ensuite à travers des arômes fruités mûrs -
agrumes, abricot et pêche jaune - et de fruits secs grillés. L'oxygénation
agrandit les arômes, apportant une minéralité appropriée et des nuances
épicées.
Bouche mature, qui maintient une vive trace acide et
exprime une bonne continuité avec les notes olfactives. Intéressante complexité,
entre des suggestions florales et fruitées, typiques des deux cépages et un
large éventail de sensations minérales et épicées, qui vont de plus en plus s’accentuer.
Gorgées qui se développent avec une bonne synthèse
parmi l'évolution et la fraîcheur.
Les aromes se orientent sur la cannelle et les
noisettes grillées, ornés de zeste de mandarine et des nuances fumées. Finale longue
et persistante.
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