venerdì 24 novembre 2017

Champagne Laurent-Perrier Brut Millésimé 2002




Pinot Noir and Chardonnay, 50 & 50, for this L-P vintage.
Only grapes from the Grand Cru villages: Chardonnay from Chouilly, Cramant, Oger and Le Mesnil-sur-Oger, while the Pinot Noir from the Reims Mountain - Bouzy, Louvois, Mailly, Verzy and Verzenay.
Stainless and wood, at least seven years on yeasts (nine years for the magnum size).

The perlage, very fine and continuous, anticipates a scrupulous nose and elegant freshness. The beginning revolves around the crust of bread and pastry cream, as well as a hatch of acacia and lavender flowers, progressing later through ripe fruity aromas - citrus, apricot and yellow peach - and toasted dried fruit. The oxygenation enlarges the aromas, bringing appropriate minerality and spicy nuances.

Mature palate, maintains a lively acid trace, expressing a good continuity with the olfactory evolutions. Interesting complexity ranging between floral and fruity notes, typical of the two grapes, and a wide range of mineral and spicy sensations, even more accentuated.

Harmonic sips, with the right synthesis between evolution and freshness. Long persistence, with incisive cinnamon and toasted hazelnuts, mandarin peel and smoked nuances.



Pinot Noir et Chardonnay, 50 et 50, pour le millésimé de L-P.
Que des raisins des villages Grand Cru: Chardonnay de Chouilly, Cramant, Oger et Le Mesnil-sur-Oger, tandis que le Pinot Noir vient de la Montaigne de Reims - Bouzy, Louvois, Mailly, Verzy et Verzenay.
Cuve et bois, au moins sept ans sur lattes (neuf pour le magnum).

Le perlage, très fin et continu, représente l'anticipation d’un nez scrupuleux et d’une élégante fraîcheur. L’attaque s'articule autour de la croûte de pain et de la crème pâtissière, ainsi que d'une dessin de fleurs d'acacia et de lavande, progressant ensuite à travers des arômes fruités mûrs - agrumes, abricot et pêche jaune - et de fruits secs grillés. L'oxygénation agrandit les arômes, apportant une minéralité appropriée et des nuances épicées.

Bouche mature, qui maintient une vive trace acide et exprime une bonne continuité avec les notes olfactives. Intéressante complexité, entre des suggestions florales et fruitées, typiques des deux cépages et un large éventail de sensations minérales et épicées, qui vont de plus en plus s’accentuer.

Gorgées qui se développent avec une bonne synthèse parmi l'évolution et la fraîcheur.
Les aromes se orientent sur la cannelle et les noisettes grillées, ornés de zeste de mandarine et des nuances fumées. Finale longue et persistante.


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