venerdì 8 settembre 2017

Champagne Pol Roger Rosé Brut 2006




The Pol Roger’s vintage rosé, is the result of a careful selection of the Premier and Grand Cru grapes, coming from the Côte des Blancs and the Montagne de Reims. This rosé is composed by: 35% Chardonnay and 65% Pinot Noir, while a 15% of Pinot Noir, added before the draw, comes from the villages of Ambonnay, Bouzy and Cumères.
My bottle has almost two years of disgorging, after more than eight years on yeasts.

The dress is a beautiful pink salmon, with fine bubbles.
Fresh and exuberant, yet vinous, but already equipped by the style of the Champagne House.

It shows olfactory richness: floral, violet and rose, undergrowth, red berries - redcurrants and strawberries, raspberries and pomegranate – also some smoky notes, gently laid on a precise mineral and spicy texture.

The mouth reveals a beautiful balance, an elegant bubble, a fleshy fruit and communicates all the House’s character. The olfactory kit is fully compliant and the mineral framework increases in amplitude and intensity. A beautiful material and good acidity, make almost unnoticed the high dosage (10 g/l).

The finish is long and fruity - mandarin and strawberry - fresh and salivating, on turmeric and black pepper notes.
Ideal pairing with rosé meats, but also salmon.

The PR’s undoubted imprint, in a rosé dress.




Le rosé vintage de la Maison d’Epernay, est le résultat d'une minutieuse sélection des raisins Premier et Grand Cru, de la Côte des Blancs et de la Montagne de Reims. Il s’agit d’un rosé d’assemblage: 35% Chardonnay et 65% Pinot Noir, tandis que le 15% de Pinot Noir, ajouté avant le tirage, vient des villages d'Ambonnay, Bouzy et Cumières.
Mon flacon a presque deux ans de dégorgement, après plus que huit ans sur lattes.

La robe est d’un beau rose saumon, avec de belles bulles fines.
Frais et exubérant, toujours vineux, mais déjà équipé du style Maison.
Il démontre richesse olfactive: florale, sur la violette et la rose, le sous-bois, des petits fruits rouges - groseilles et fraise, framboises et grenade - ainsi que quelques notes fumées, doucement posés sur une précise texture minérale et épicée.

La bouche révèle un bel équilibre, une bulle élégante, un fruit charnu et communique tout le caractère Maison. Les impressions olfactives sont entièrement conformes et l'ossature minérale augmente, autant en amplitude qu'en intensité. Une belle matière et une bonne acidité, rendent presque inaperçu le haut dosage (10 g./l.).

La finale est longue et fruité - mandarine et fraise - fraîche et salivante, sur des notes de la curcuma et du poivre noir.
Mariage idéal avec des viandes rosées, mais également avec du saumon.

L'indubitable empreinte de PR, en robe rosée.




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