martedì 8 agosto 2017

Champagne Taittinger Brut Réserve n.v.




It is the numerically powerful business card of the Maison, representing 75% of the entire production, that is, about 4 milions bottles.

It’s an assemblage of 40 different crus, with the three classic Champagne grapes: usually Chardonnay 40%, Pinot Noir 40% and Pinot Meunier 20%, except sometimes a few percentage variation. Never less than three years on yeasts, while the weight of the reserve wines does not drop below 20 percent.

My bowl, whose disgorging dates one year ago, has a fresh nose, with vanilla, brioche and hazel hints, a subtle floral honeycomb, many citrus fruits, even candied, small red fruit - strawberry and red currant – with a thin mineral texture.

In the mouth there is freshness, but also a background of sweet sensations, with a maturity of fruit, spotted by vanilla ripples. While the level of the bowl drops, steadily increases the size of the sips.
Medium length end, rounded with vanilla and candied fruit.
Try it with sea shells.




Le Brut Réserve est la puissante carte de visite de la Maison et représente les trois quarts de la production totale, environ 4 millions de bouteilles.

Il s’agit d’un assemblage de 40 différents cru, avec les trois cépages classiques de la Champagne: habituellement, 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir et 20% Pinot Meunier, sauf, parfois, une minimale variation pourcentage. Jamais moins de trois ans sur lattes, tandis que le poids des vins de réserve est à peu près le 20%.

Ma bouteille, dont le dégorgement a environ un an, a un nez frais et expressif, sur des notes de vanille, de brioche et de noisette, une subtile dessin florale, beaucoup d'agrumes, même de petits fruits rouges - fraise et cassis - avec une légère texture minérale et une pointe d'oxydation.

La bouche est fraîche, mais il y a aussi une base de sensations douces, une maturité de fruits et des touches de vanille. Graduellement, se développe une bonne complexité, avec un finale de longueur moyenne, arrondi par la vanille et de fruits confits.
Essayez-le avec coquillages.

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